876986798769

Kom igång med babypottning

Babypottning också kallat EC, elimination communication, passar barn 0-18 månader. Är ditt barn 18 månader och äldre kan ni istället gå direkt på potträning.

Det finns lika många sätt att börja med babypottning som det finns mammor, pappor och bebisar. Kom igång med babypottning i er takt och på ett sätt som passar dig och din barn.

Rutinpottning

Det är vanligt att små bebisar kissar på skötbordet när blöjan tas av. Att testa att hålla barnet över toaletten vid blöjbytet kan vara ett enkelt sätt att komma igång med babypottning.

Andra tillfällen då bebisar ofta behöver kissa eller bajsa kan vara:

  • Efter sömn – bebisar vaknar till när de behöver kissa, de kissar mycket sällan i sömnen
  • När du tar ut barnet ur bärsjalen, bärselen eller bilstolen
  • Under eller efter mat
  • Efter bad

För att få en uppfattning om ditt barns egna rutiner kan du föra dagbok under några dagar när bebisen luftar rumpan.

Betinga

När barnet kissar/bajsar säger du ett betingningsljud. Till exempel “ksss” när barnet kissar och “eh, eh, eh”, när barnet bajsar. Om du vill kan du kan använda samma ljud för både kiss och bajs. Är barnet över 6 månader och på väg att komma igång med talet kan du istället säga ”kissa” och ”bajsa” som betingning. Betingningsljudet, ordet och positionen barnet sitter i kommer hjälpa barnet att slappna av för att kissa och bajsa. I början säger du ljudet när barnet kissar/bajsar. Efter hand säger du det också när du erbjuder barnet en plats att göra ifrån sig på.

462452354Att erbjuda pottan – hur håller man?

När du känner dig redo att erbjuda pottan/handfatet kan du hålla den lilla bebisen i så kallad grodposition. Grodposition innebär att barnet rygg lutas mot din mage/bröst eller underarm och att du stödjer barnet lår med dina händer. Barnets knän hamnar då högre upp än rumpan vilket ger barnet en naturlig ställning som underlättar för tarmen att tömma sig.

Är bebisen stadig nog att sitta på en potta eller sittring, med eller utan din hjälp, så kan du använda det istället. Se till att det är säkert och testa er fram till vad som passar er.

Beskrivning och bilder på fler EC-positioner hittar du i artikeln EC-positioner

Blöjfri observation

Du kan också börja med babypottning genom att observera barnet och försöka uppfatta barnets signaler och rutiner för nödighet.

Exempel på barns signaler vid nödighet:

    • Gnäll
    • Vrida på sig, bli orolig och/eller spjärna emot i famnen/sjalen/selen
    • Släppa bröstet eller ha svårt att få tag om bröstet vid amning
    • Skifta humör
    • Forma munnen till ett o
    • Höja ögonbrynen
    • Stirrande blick
    • Fjärran blick
    • Utvidgade näsborrar (ev med vitnande kanter)
    • Söka ögonkontakt
    • Rysa till
    • Ha svårt att sitta still i matstolen

Bebisar visar ofta sin nödighet som tydligast när de är tätt intill. Att ha barnet blöjfritt i ditt knä eller i en bärjsjal eller bärsele är ett sätt att försöka uppmärksamma barnets signaler. Om du vill kan du ha en handduk eller en öppen blöja som skydd.

Som nybliven förälder är det lätt att bli överväldigad av allt det nya. Att börja med en stunds blöjfri tid varje dag när du ändå matar eller myser med din nyfödda är ett sätt att lära känna din bebis. När barnet är blöjfritt ser eller känner du direkt när det kommer kiss och bajs och får då stor möjlighet att uppfatta signaler och rutiner för när barnet behöver göra ifrån sig. Säg ert valda betingningsljud när barnet kissar eller bajsar och när du börjar känna dig redo tar du barnet till pottan när det visar tecken på nödighet.

Har du en rörlig bebis så kanske ett golv utan mattor eller annan plats där det är lätt att torka upp kiss kan passa att observera bebisen blöjfri. Se till att ha en potta i närheten och bär barnet till pottan när det kissar/bajsar. Säg också ert valda betingningsljud eller ord. När barnet blivit rörligt men ännu inte pratar kan du komplettera betingningsordet ”kiss” med att också teckna ordet kissa. Att använda babytecken är ofta enklare för barnet än att uttala ord med munnen.

Se signaler

Observera barnet blöjfritt och se om du kan uppfatta om barnet visar något med kroppspråk, mimik eller ljud innan det kissar/bajsar. I början signalerar de ofta sekunden innan eller under tiden de kissar. Allt eftersom brukar barnets signaler bli allt mer märkbara och i och med att blåsans kapacitet blir större så går det längre mellan kissningarna.


I videon signalerar en bebis på 2,5 månad sin nödighet.

Känsla och intuition

Efter ett tag tycker många föräldrar att de får en känsla för när det är dags för bebisen att kissa och bajsa. Vissa bebisar signalerar inte så tydligt och då kan du erbjuda toaletten utifrån intuition och rutin istället.

Det kom kiss eller bajs

När barnet kissat eller bajsat kan du bekräfta detta genom att till exempel säga “Det kom kiss/bajs” eller “Skönt att kissa” eller så säger du ingenting alls. För barnet är kissa och bajsa på annan plats än blöjan något naturligt. Undvik ord som ”duktig” då det lätt kopplar prestation till pottan. Vi vuxna gör ofta större sak av kiss och bajs i pottan än barnet självt. Barnet kissar och bajsar på pottan för sin egen skull och för att det det underlättar för tarmen att tömma sig.

Blöja som backup

En del tycker babypottning fungerar bäst helt blöjfritt. De flesta väljer ändå att ha blöja på barnet: ibland, delvis, ute, på natten eller jämt. Tygblöjor med naturmaterial som insida kan främja babypottandet men är inget måste. Fördelen med naturmaterial närmast barnets hud är att barnet känner att det blir blött vid en kiss i blöjan/byxan vilken ökar barnets medvetenhet för sin egen nödighet.

Gör pottande till något roligt?

Något som intresserar barnet kan göra pottan kul även när barnet behöver sitta en stund, som vid till exempel bajs. Bebisar brukar ju gilla rutiner, men de vill också ha omväxling för att inte bli uttråkade, var lyhörd för vad ditt barn tycker är roligt och spännande för tillfället.

Exempel på aktiviteter vid pottan:

  • Något att suga på
  • En rolig leksak
  • Böcker med ljud
  • Sjunga rörelsesånger (till exempel imse vimse spindel)

Perioder då babypottning känns svårt

Utvecklingsfaser, sjukdom och nya tänder på gång kan göra babypottning till en utmaning. Var lyhörd för barnet och testa att byta rutiner för pottandet. Kanske kan nya leksaker vid pottan eller en annan pottplats göra pottan intressant igen. Babypottning ska ske på barnets premisser. Stress och tvång får aldrig förekomma.

Mer om babypottning

Bebis på pottan bokLäs mer om hur ni kommer igång med babypottning i Blöjfri bebis bok ”Bebis på pottan – Din guide till EC och potträning”, av Ulrika Casselbrant. Boken ger råd och stöd för hela pottningsperioden och innehåller även råd för potträning. Råd och stöd finns även i artiklar här på sajten och i Blöjfri bebis diskussionsgrupp på Face book.

Lycka till med ert pottande! Kom ihåg att ta det lugnt och i en takt som passar just er familj!