Potträning

Potträning

Många treåringar går idag i blöja. Behöver det vara så? Dagens engångsblöjor är så torra att varken barn eller föräldrar behöver kännas vid kiss i blöjan. Du som förälder kan därför aktivt behöva introducera pottan för barnet. Att passa på att sluta med blöja när barnet är mellan 1,5- 2,5 år ger ofta en smidig potträning. BVCs nya riktlinjer är att pottan gärna introduceras innan barnet kan gå, är ditt barn under 18 månader kan du läsa om babypottning för att komma igång med pottan. Har ditt barn praktiserat babypottningen och redan är van vid pottan kan du avsluta babypottningen med potträning, om ni behöver en skjuts för att få barnet torrt.

Redan vid 18 månader börjar många barn bli redo att börja ta kontroll över sina egna toabestyr. Att ta över kontrollen innebär att barnet greppar sekvensen:

  • Nödig
  • Lokalisera pottan
  • Gå till pottan
  • Dra ner byxorna
  • Sätta sig och kissa eller bajsa
  • Få hjälp att torka sig eller torka sig själv
  • Ta på byxorna
  • Tvätta händerna

Vid potträning guidar du som förälder barnet att följa ovanstående moment och i vilken ordning de ska ske.

Potträning bokAtt potträna lite på känn ger ofta en mycket utdragen potträning och låter du ditt barn springa naken i det gröna och kissa var det behagar, innebär det ofta att blöjan åker på igen när barnet ska tillbaka till förskolan. Får du som förälder med dig råd och stöd för hur ni kan gå tillväga förkortar det oftast potträningsperioden med flera månader. Potträning behöver inte ta mer än 3-14 dagar om du passar på när barnet är 20-30 månader. Ta chansen till en smidig potträning med Blöjfri bebis bok Potträning, av Ulrika Casselbrant.

Är ditt barn över 2,5 år kan du också få hjälp av råden i boken Potträning men var beredd på att potträning kan vara mer tålamodskrävande om barnet samtidigt är i sin självständighetsutveckling. Har barnet svårt att sluta bajsa i blöja rekommenderar Nära bebis boken Oh crap pottytraining av Jamie Glowaki.

Tänk på att oavsett när barnet blir torrt har du som förälder genom hela förskoleåldern ansvar för att barnet regelbundet går på toaletten.

Lyssna på BVC-podden när Ulrika Casselbrant pratar om potträning med barnpsykologen Malin Bergström.

Mer om potträning

Potträning och förskolan

Mitt barn pratar inte – om att använd babytecken