Bebis i poops tygblöja

Tygblöjor

Det finns olika sorters tygblöjor. För en bebis som ligger still är den allra enklaste varianten att ta en handduk och vika som en limpa och lägga som en blöja på barnet. I handeln finns ett stort utbud av olika varianter av tygblöjor. Begagnatmarknaden är stor och vill du komma undan riktigt billigt kan det räcka med några hundralappar för barnets hela blöjperiod. Här följer en guide för tygblöjor som hjälper dig att hitta de typer av blöjor som passar er.

Vikblöja

vikblöjaEn vikblöja är en fyrkantigt tygstycke, vanligtvis i bomull. Måtten brukar vara 70-90 cm. Vikblöjan kan vikas i till exempel ”trekanstvikning” eller ”limpvikning”. Om vikblöjan är gjord i rutvävd bomull kan du använda en snappi för att fästa blöjan. Vikblöjan kan också fästas med hjälp av en blöjnål eller en blöjbyxa. För att blöjan ska hålla tätt används en blöjbyxa utanpå vikblöjan.

Barnet behöver ca 24 vikblöjor och 3-5 blöjbyxor (PUL) eller 2-3 blöjbyxor (ull) för att använda vikblöja på heltid.

Fördelar: Med en vikblöja får du perfekt passform redan från att barnet är nyfött. Endast vikblöjan byts vid blöjbyte och blöjbyxan tvättas vid behov. På resa kan de enkelt tvättas upp för hand och de har mycket kort torktid. Vikblöjor tillsammans med blöjbyxor är det mest ekonomiska och miljömässiga valet.

Nackdelar: När ni är iväg och på förskolan kan det kännas enklare att ha en blöja där alla delar sitter ihop, till exempel AIO, AI2 eller pocketblöja. Vikblöjan måste vikas innan användning.

Prefold

prefoldEn prefold är även den ett fyrkantigt tygstycke. Den är avlång i formen och tjockare än en vikblöja. En prefold fästs med hjälp av en snappi, blöjnål eller med hjälp av en blöjbyxa. För att hålla tätt används en blöjbyxa utanpå blöjan. Se vanlig vikning för prefold.

Barnet behöver ca 24 prefolds och 3-5 blöjbyxor (PUL) eller 2-3 blöjbyxor (ull) för att använda prefold på heltid.

Fördelar: Med en prefold får du perfekt passform redan från att barnet är nyfött. Prefold har oftast kort torktid och är ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt. Endast prefoldblöjan byts vid blöjbyte och blöjbyxan tvättas vid behov.

Nackdelar: När ni är iväg och på förskolan kan det kännas enklare att ha en blöja där alla delarna sitter ihop, till exempel AIO, AI2 eller pocketblöja. Prefoldblöjan måste vikas innan användning.

Formsydd blöja

formsydd-bloja-igu-lee formsydd-bloja-mannamaa

En formsydd blöja är oftast gjord i naturmaterial, men det finns också varianter med torrskikt i syntetmaterial. Den är sydd i flera lager, har ofta hög uppsugningsförmåga och lång torktid. Den formsydda blöjan behöver en blöjbyxa för att hålla tätt. Formsydda blöjor finns både med och utan knappar i sidan samt som dra-upp-modell.

Barnet behöver ca 24 formsydda blöjor och 3-5 blöjbyxor (PUL) eller 2-3 blöjbyxor (ull) för att använda formsydd blöja på heltid.

Fördelar: En formsydd blöja i dra-upp-modell, med en blöjbyxa utanpå även den i dra-upp-modell, är för många en smidig blöja vid EC. En formsydd blöja tillsammans med en blöjbyxa i ull är ofta en olagbar kombo på natten för barnet som inte erbjuds pottan på natten och kissar mycket. Endast den formsydda blöjan byts vid blöjbyte, blöjbyxan tvättas vid behov.

Nackdelar: När ni är iväg och på förskolan kan det kännas enklare att ha en blöja där alla delar sitter ihop, till exempel AIO, AI2 eller pocketblöja. Formsydda blöjor har ofta lång torktid.

Knytblöja

knytbloja-babyideaKn knytblöjan kan både vara sydd likt en formsydd blöja eller mer likna en vikblöja eller prefold. Knytblöjan har snören som håller ihop blöjan, vilket ger mycket god passform. Knytblöjan är vanligtvis i naturmaterial och till vikblöjan behövs en blöjbyxa för att hålla tätt. När du fått in vanan går blöjan snabbt att knyta, många upplever dock att knytblöjor är bökigt vid EC.

Barnet behöver ca 24 knytblöjor och 3-5 blöjbyxor (PUL) eller 2-3 blöjbyxor (ull) för att använda knytblöja på heltid.

Fördelar: Med en knytblöja får du perfekt passform redan från att barnet är nyfött. Endast knytblöjan byts vid blöjbyte och blöjbyxan tvättas vid behov. En knytblöja har oftast kort torktid och är ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt.

Nackdelar: När ni är iväg och på förskolan kan det kännas enklare att ha en blöja där alla delar sitter ihop och som inte behöver knytas, till exempel AIO, AI2 eller pocketblöja.Vid EC kan knytblöja kännas bökigt eftersom knytblöjan måste knyts upp och knytas igen vid varje pottning elle blöjbyte.

T-shirtblöja

t-shirtblöjaEn vanlig T-shirt kan användas som blöja. Inventera din garderob och se vanlig vikning för t-shirtblöja. T-shirtblöjan behöver en blöjbyxa utanpå blöjan för att hålla tätt.

Barnet behöver ca 24 t-shirtblöjor och 3-5 blöjbyxor (PUL) eller 2-3 blöjbyxor (ull) för att använda t-shirtblöja på heltid.

Fördelar: Med en t-shirtblöja får du perfekt passform redan från att barnet är nyfött. En t-shirtblöja har oftast kort torktid och använderdu begagnade t-shirts är det mycket ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt.  Endast t-shirtblöjan byts vid blöjbyte och blöjbyxan tvättas vid behov.

Nackdelar: När ni är iväg och på förskolan kan det kännas enklare att ha en blöja som inte behöver vikas och som inte består av flera delar, till exempel AIO, AI2 eller pocketblöja. T-shirtblöjan måste vikas innan användning.

Blöjbyxor

blojbyxa-thersties blojbyxa-ull-sloomb

Blöjbyxor används utanpå vikblöjor, prefolds, formsydda, knytblöjor och t-shirtblöjor. De har ett ytskikt som låter barnets hud andas samtidigt som det är vattenavstötande eller vattentåligt. Blöjbyxor är ofta tillverkade i PUL-laminerat tyg eller tovad och återfettad ull. Blöjbyxor kan vara i drauppmodell eller fästas med hjälp av knappar, kardborreband eller snören.

Barnet behöver 3-5 blöjbyxor (PUL) eller 2-3 blöjbyxor (ull) samt ca 24 inneblöjor (vikblöja, prefold, formsydd, knytblöja eller t-shirtblöja) för att använda blöjbyxor heltid.

Fördelar: Blöjbyxor tillsammans med till exempel vikblöja, prefold, formsydd, knytblöja eller t-shirtblöja är ett bra val både för familjens ekonomi och miljön.

Nackdelar: När ni är iväg och på förskolan kan det kännas enklare att ha en blöja där alla delar sitter ihop, till exempel AIO, AI2 eller pocketblöja.

Pocketblöja

pocket-bloja-mannamaa pocket-bloja-mannamaa-insida

Pocketblöjan har ett yttre ytskikt av PUL-laminerat tyg, oftast polyester men ibland bomull. Insidan kan vara antingen i natur- eller i syntetmaterial. Blöjan har en ficka mellan ytskikten där du stoppar in ett inlägg. Inläggen är vanligtvis i bambu eller mikrofiber, men kan också vara en vanlig handduk. Efter användning separerar du inlägg och blöja. När inlägget är rent och torrt stoppar du i det i blöjan igen.

Barnet behöver ca 24 pocketblöjor för att använda pocketblöjor på heltid.

Fördelar: Pocketblöjan är enkel att använda och är smidigt när ni är iväg, på förskolan och när barnet blivit rörligt och inte längre vill ligga still på skötbordet. Inläggen går att variera beroende på vad barnet har för behov: på natten kanske det behövs ett tjockare inlägg än på dagen etc.

Nackdelar: Inlägget måste tas ur och stoppas i innan och efter tvätt. Hela blöjan behöver tvättas vid blöjbyte.

Allt-ett-blöja (AIO, all in one)

aio-poops aio-insida-poops

Allt-i-ett-blöjan har ytterst ett ytskikt i PUL-laminerat tyg, oftast polyester men ibland bomull. Insidan har absorberande lager i bomull, bambu och/eller microfleece. Mellan lagren är ofta extra lager av absorberande tyg fastsytt. AIO:n är svårare än pocketblöjan att öka eller minska stoppningen, men den är enkel att använda. Det finns AIO-blöjor som precis som pockets har en ficka som går att stoppa extra likt en pocketblöja. Extra inlägg kan behövas för användning på natten.

Barnet behöver ca 24 AIO för att använda pocketblöjor på heltid.

Fördelar: Allt-i-ett-blöjan är enkel att använda och är smidigt när ni är iväg, på förskolan och när barnet blivit rörligt och inte längre vill ligga still på skötbordet.

Nackdelar: Hela blöjan behöver tvättas vid blöjbyte.

Allt-i-två-blöja (AI2, all in two)

ai2-imse-vimse ai2-imse-vimse-insida

Allt-i-två blöjan består av två delar. En innerblöja i natur- eller syntetmaterial som sätts fast i en ytterblöja, ofta med hjälp av tryckknappar. Inlägget byts vid blöjbyte och blöjbyxan återanvänds tills den är i behov av tvätt. Blöjbyxan består vanligtvis av PUL-laminerat tyg, men finns också i ull. Många tycker att allt-i-två-blöjan är en smidig blöja vid EC eftersom inlägget sitter fast i blöjan, vilken kan underlätta vid pottningen. Allt-i-två-blöjan sparar tvätt och ekonomi eftersom det oftast räcker med att endast byta inlägget vid blöjbyte.

Barnet behöver ca 24 inlägg och 3-5 blöjbyxor för att använda allt-i-två blöja på heltid på heltid.

Fördelar: Allt-i-två-blöjan är enkel att använda och är smidigt när ni är iväg, på förkolan och när barnet blivit rörligt och inte längre vill ligga still på skötbordet.Endast inlägget byts vid blöjbyte och blöjbyxan tvättas vid behov. Att inlägget sitter fast i blöjan är ofta smidigt vid EC. Även andra innerblöjor (vikblöja, prefold, formsydd, t-shirtblöja och knytblöja) går att använda som innerblöja till blöjbyxan.

Nackdelar: Är blöjbyxan i ”one-size” passar de oftast först från ca 4 kg.

Hybridblöja

hybrid-bloja-gdiaper hybrid-bloja-gdiaper-2

En hybridblöjan låter dig växla mellan engångsblöja och tygblöja. Ytterblöjan ät tvättbar och behöver inte bytas vid varje byte utan tvättas vid behov. Som inlägg kan du välj mellan ett komposterbart engångsinlägg och ett tvättbart inlägg i tyg.

Barnet behöver ca 3-5 blöjbyxor + samt inlägg (ca 24 tvättbara och/eller engångs) för att använda hybridblöja på heltid.

Fördelar: Hybridblöjan är smidigt när ni är iväg då du kan välja att variera mellan tvättbara- och engångsinlägg. Endast inlägget byts vid blöjbyte och blöjbyxan tvättas vid behov. Sitter inlägget ”fast” i en ficka är det en smidigt blöja vid EC.

Nackdelar: Engångsinlägget är dyrt i inköp.

Mer om tygblöjor

Tvätt av tygblöjor

Sy egna tygblöjor

Sticka tygblöjor

Blöja som backup vid babypottning