Om tygblöjan läcker

Det är aldrig kul när en blöja läcker, vare sig den är av tyg eller engångsmaterial. Läcker en tygblöja kan du testa följande knep och se om det hjälper blöjan att hålla tätt.

Kura ullbyxorna! Ull behöver kuras med lanolin med jämna mellanrum för att hålla tätt och ullbyxor blir oftast bättre och tätare med tiden. Men är blöjan dyngsur lite för länge och något trycker på blöjan, tex ett bilbälte, så kan det gå igenom ändå.

Torktumla PULbyxorna (PUL=polyuretanlaminerad) på svag värme för att se om de blir täta igen, är de gamla så kan det vara så att de gjort sitt och inte går att reparera.

Feta krämer kan täppa igen blöjan så att den inte suger så bra längre, främst om den är av syntetmaterial, och det kan man åtgärda med en diskmedelskur, dvs att man gnuggar blöjan med diskmedel där man tror att den kan vara igentäppt.

Använd INTE sköljmedel då det täpper igen blöjan, sköljmedlet lägger sig som en hinna runt trådarna/fibrerna och hindrar dem från att suga åt sig vätska vilket är precis motsatsen till vad man vill att den ska göra.

Läcker det fortfarande kan det vara så att du behöver boosta blöjan med mer inlägg, även allt-i-ett-blöjor och formsydda kan behöva boostas. Bambu är det material som suger mest men även hampa är bra. Ekonomitipset är IKEA’s tvättlappar eller billiga handdukar, vik till en limpa och lägg i.

Kontrollera resårerna så att de är funktionsdugliga och att det inte glipar någonstans runt benen eller midjan. Om det glipar kan blöjan vara i fel storlek för ditt barn just nu. Om du köper begagnade blöjor och resåren börjar ge upp så går det ofta att byta den om du kan tänka dig att sy lite grann.

Läcker det fortfarande kanske det är så att just den blöjan inte passar ditt barn. Då är det bara att sälja den vidare och testa nån annan sort.