Sticka blöjbyxor

Stickade yllebyxor skulle många säga är de bästa blöjbyxorna. De andas, håller värmen när det är kallt och släpper ut värmen när det är varmt. Ull kan absorbera mycket vätska innan den känns blöt och håller värmen även när den är fuktig.

För att blöjbyxan ska hålla tätt är viktigt att garnet är 100% ull och INTE superwashbehandlat. Efter tvätt behandlas blöjbyxan med lanonlin för att hålla fukten inne i blöjan. Stickar du i obehandlad finull som är mjuk och skön för barnet tovas den ihop fortare och behöver ullkuras mer sällan (och inte alls från början) då ullens original egenskaper är bevarade.

Du kan sticka både en draupp byxa eller en ”ull wrap”. Du kan egentligen använda vilket byxmönster som helst bara det är stort nog för både rumpa och innerblöja och att du stickar midjan nån cm extra hög.

Exempel på gratismönster

Tänk på att göra midjan tillräckligt hög och grenen tillräckligt bred om du inte har ben på byxan. Det kan vara svårt att få draupp byxor tillräckligt elastiska så att det inte halkar ner, men det går också att lösa med en snodd i midjan, antingen stickar du ett hålvarv för snodden eller så trär du i en snodd iallafall, så att hålen inte blir för stora.

Det är bra att sticka resåren med lite mindre stickor.