Tvätt

Förvaring i väntan på tvätt

I väntan på tvätt förvaras blöjorna till exempel i en PUL-laminerad påse i en hink med tättslutande lock. Skölj av bajsblöjor direkt för enklare hantering och mindre lukt. Du kan också låta kissblöjorna torka och slänga i en vanlig tvättkorg, prova dig fram till vad som fungerar för er.

Tvätt och torkning

Tygblöjor bör helst tvättas minst var 3:e dag. Använd hälften av rekommenderat tvättmedel och fyll inte maskinen helt full. Använd ett oparfymerat tvättmedel fritt från zeoliter och fosfat. Använd inte sköljmedel eftersom det försämrar blöjornas uppsugningsförmåga. Har tvättmedlet mindre än 5% såpa underlättar det ursköljningen. De PUL-laminerade blöjbyxorna som används utanpå vikblöjor och övrig innerblöjor tvättas vid behov: när de börjat lukta (ofta lämpligt att de tvättas efter en dags användning) eller blivit bajsiga.

Ull har egenskapen att den renar sig själv vid vädring, så ett par kissiga ullblöjbyxor behöver bara hängas på tork för att bli rena. Tvätta ullbyxorna om de har blivt bajsiga eller när de inte längre känns fräscha efter vädring (vanligtvis med några veckors mellanrum). Har de fått bajsfläckar kan det kan det räcka att tvättas ”lokalt” för hand. Använd olivtvål eller ulltvättmedel eftersom enzymerna i vanliga tvättmedel förstör ullen. Viktigt att ullblöjbyxor tvättas för hand eller i tvättmaskin på ullprogram. Ullbyxor behöver dessutom återfettas med lanolin (ullkur) efter att de tvättats (vanligtvis med några veckors mellanrum).

Att hängtorka tygblöjorna är bäst ur miljöhänsyn. Tygblöjor kan tvättas med den vanliga tvätten. 60 grader behövs för att de ska bli helt rena.